Poha tiedottaa osa 1: Tulli ja poliisi vedättivät toimittajia

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo ei vastannut lähetettyihin kysymyksiin, vaan media sai ennaltaehkäisevän tiedotteen, kritiikin varalta.

Tulli käynnisti kevättalvella joukon esitutkintoja väitetyistä tai kuvitelluista ampuma-aserikoksista. Iso operaatio nojaa Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimon, ylitarkastaja Reima Pensalan esittelystä Tullille 1.11.2021 antamaan lausuntoon muutamista paintball-peleissä käytettävistä ilma-aseista (paintballissa ammutaan muovikuulilla muita pelaajia). Niiden teho on Pohan omien mittausten mukaan ¼, parhaimmillaan puolet joka toisen kesämökin komerosta löytyvän ilmakiväärin tehosta. 1) Siitä piittaamatta Heikinheimo ja Pensala väittivät muovipyssyjä ”tehokkaiksi” ilma-aseiksi, joiden myymiseen ja ostamiseen tarvitaan poliisin lupa. Mökkipyssyt eivät tarvitse lupia, eivät edes niitä 2-3 kertaa tehokkaammatkaan ilma-aseet.

Virallisen selityksen mukaan Tulli oli pysäyttänyt muutaman muovipyssyn lähetyksen, ja pyytänyt niistä lausunnon Pohan asehallinnolta, ja lausunnon saatuaan aloitti esitutkinnat. Se ei kuitenkaan välttämättä ole mennyt ihan noin.

Pohan asehallinto on usein äkisti muuttanut aselain tulkintaansa. Poha on pitkään pitänyt joitain kauppatavaroita aivan laillisina, mutta yhtäkkiä alkanutkin väittää niiden myymistä ja hallussapitoa rikokseksi. Hyvä hallintotapa – ja terve järki – sanovat, että viranomaisen muuttaessa laintulkintaansa siitä tiedotetaan, erityisesti elinkeinonharjoittajille. Poha toimii aivan toisin. Kauppiaat ja kansalaiset saavat tiedot sen muuttuneesta tulkinnasta, kun poliisin tai Tullin rynnäkköryhmä tulee tekemään kotietsintää.

Näissä Pohan asehallinnon toimissa on usein vahva kiusanteon maku. Turvallisuuden kanssa niillä ei useinkaan ole mitään tekemistä.

On syytä epäillä, että tässä tapauksessa Tullin ja Pohan asehallinnon edustajien kesken kanssa oli ennakkoon sovittu, että Tulli pysäyttää muutamia paintball-leluja, pyytää niistä lausunnon Pohalta, joka julistaa lelujen maahantuonnin ampuma-aserikokseksi, ja sitten Tulli panee myllyn pyörimään.

Poliisilla ja Tullilla ei ole resurssipulaa, kun näitä höpöjuttuja rakennellaan.

Sanna Heikinheimon ja Reima Pensalan lausunto leimattiin salaiseksi, mutta sain sen käsiini. Sen perusteet ovat heikot, ja ampuma-aselain tarkoitusta vääristelevä. Lausunnon epärehellisyys on juridiikan osalta erityisen hälyttävää, sillä Heikinheimo on koulutukseltaan juristi, jonka olisi pitänyt ymmärtää paremmin.

Lukuisten kotietsintöjen suorittaminen ja esitutkintojen käynnistäminen tuon lausunnon nojalla on arveluttavaa.

Poliisihallitus ei vastaa

Sovin perjantaina 20.5 Iltalehden kanssa aiheesta artikkelin. Aloin maanantaina 23.5 tavoitella Poliisihallituksesta Sanna Heikinheimoa, mutta keskus ei pystynyt löytämään edes johdon sihteeriä. Lopulta lähetin tiistaina 24.5 Heikinheimolle kysymykset sähköpostilla. Pääosin saman sisältöiset kysymykset lähetin myös Pensalalle – on vanhastaan kokemus, ettei hän vastaa puhelimeen.

Heikinheimon puolesta vastasi automaatti: ”Vuosilomalla 24-28.5.2022. Luen sähköpostiani vain satunnaisesti.”

Pensala lähetti helatorstaina 26.5 yli 8 000 merkin mittaisen herjakirjoituksen, mutta kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin. Pensalan lapsellisen jeremiadin julkistan myöhemmin.

Pensala osoitti vastauksensa myös Heikinheimolle ja Tullin tulliylitarkastaja Kimmo Kaunistolle, joka siellä pyörittää paintball-sirkusta.

Koska Heikinheimo on vastuussa lausunnosta, jonka voi perustellusti arvioida lainvastaiseksi, ja jonka antamista on syytä epäillä virka-aseman väärinkäyttämiseksi, päätin olla kohtelias, ja lykätä artikkelin valmistumista yli viikonlopun. Yli Heikinheimon loman. Varasin siis Heikinheimolle tilaisuuden vastata.

Tulli ja Poha kaappaavat ilmatilan

Minulle Heikinheimo ei vastannut koskaan. Vastaus tuli tiistaina 31.5 Tullin mahtipontisena tiedotteena ”Tulli paljasti useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden salakuljetuksia –-” 2)

Pidän selviönä, että Poliisihallituksen ja Tullin kesken oli sovittu, ettei kysymyksiini vastata, vaan tuleva kritiikki yritetään torjua ennalta ehkäisevällä tiedotuksella. ”Yritettiin ottaa ilmatila haltuun”, kuten Iltalehden toimituspäällikkö tempausta luonnehti.

Olkoon tämä viimeinen kerta, kun olin kohtelias jotain poliisijohtajaa kohtaan.

Tullin ja poliisin tiedote vedätti mediaa jo ensi riveillään. Tulli ei ole tässä asiassa paljastanut ainuttakaan salakuljetusta. Ainuttakaan Pohan ja Tullin tässä yhteydessä esittämää väitettä ja laintulkintaa ei ole testattu tuomioistuimessa. Tulli voi ilmoittaa epäilevänsä salakuljetusta, mutta epäilysten toteennäyttämiseen on vielä pitkä matka.

Tiedotteessa ja median sen pohjalta tekemissä jutuissa tulliylitarkastaja Kimmo Kaunisto hoputti ihmisiä kiikuttamaan paintball-pyssynsä poliisille.

”Ilmatilan haltuunotto” -tiedotteesta puuttuivat kaikki oleelliset faktat, kaikkein tärkeimpänä se, mikä todellisuudessa on näiden ”tehokkaiden ilma-aseiden” teho.

Heikinheimon & Pensalan salaisen lausunnon mukaan se on 7,5 kj – 16 kj – siis kilojoulea. Aika epäuskottavaa, sillä esimerkiksi järeimmän metsästysaseen hirvikiväärin tehovaatimus on vain 2,7 kj. No tältä osin voinemme antaa armon käydä oikeuden edestä, ja uskoa Pensalan ja Heikinheimon ymmärtämättömyyttään sotkeneen joulet ja kilojoulet. Luultavasti he tarkoittivat 7,5 – 16 joulen tehoja, mikä on kovin vähän. Lausunnossa on kuitenkin tehojenkin osalta myös ilmeisen tahallista vilppiä.

Tavallisten ilmakivääreiden, niiden 4,5-millisten ”mökkipyssyjen” teho on noin 30 joulea, eikä niihin tarvita mitään lupia. Lupia ei tarvita myöskään 5,5-6,35 millisille ilma-aseille, joiden tehot voivat nousta 80 jouleen ja ylikin.

Näiden lukujen kertominen olisi saattanut Tullin operaation naurunalaiseksi. Hieman häiritsi, ettei yhdessäkään näkemässäni, tiedotteen pohjalta tehdyssä artikkelissa kollegat olleet huomanneet tehoja kysyä.

Ei eduskunta tätä tarkoittanut

Tulli vaikeni visusti myös siitä, mitä lainsäätäjä tarkoitti, kun ilma-aseet otettiin sääntelyyn.

Aselain 2a § tehokkaista ilma-aseista tuli voimaan vuonna 2015. Käytännön syihin vedoten lakitekstiin ei rajaksi otettu luodin iskuenergiaa, vaan piipun väljyys: yli 6,35 -millin väljyiset olisivat tehokkaita ilma-aseita. 3)

Koska noissa Pohan ja Tullin ”paljastamissa” paintball-pyssyissä piipun väljyys on yli 6,35 mm, virkaveijarit väittävät niitä tehokkaiksi ilma-aseiksi, mitä ne eivät ole. Ne ovat pelivälineitä, jotka on nimenomaan tarkoitettu siihen, että pelaajat ammuskelevat niillä tosiaan. Eikä piipun väljyys ole ainoa kriteeri.

Tehokkaan ilma-aseen määritelmään kuuluu myös, että se ”on suunniteltu ja tarkoitettu ampumaan metalliluoteja”. Nämä aseet on tarkoitettu ja suunniteltu ampumaan muovi- ja kumikuulia. Valmistaja ilmoittaa, ettei niitä ole edes testattu metallikuulilla.

Luoti on hienokseltaan suurempi kuin aseen piippu, ammuttaessa se puristuu piipun rihloja vasten. Näin syntyy paine, joka antaa luodille iskutehoa. Näissä paintball-aseissa on sileä piippu.

Lakimuutoksen esitöissä nimenomaan todetaan (korostus tässä):
” –- perinteisesti kilpa-ammunnassa käytettyjen ja niin sanottujen mökkipyssyjen osalta tarvetta lisäsääntelyyn ei ole ilmennyt”.
”Sääntely ehdotetaan rajattavaksi vain varsinaista ampuma-asetta teholtaan vastaaviin ilma-aseisiin –-”.

Pienoiskiväärin, kaliberi .22lr, teho on yleensä luokkaa 150 joulea, tehokkaimmat yli 200. Lainsäätäjän tahto oli säädellä tätä tehoa lähestyviä aseita. Ei 7,5 joulen pelivälineitä. On aivan ilmeistä, ettei lakimuutoksesta päättäneillä kansanedustajilla pälkähtänyt päähänkään, että joku kehtaisi myöhemmin väittää 7,5 joulen aseita teholtaan varsinaista ampuma-asetta vastaaviksi.

Aselakia myllätään maanisella vimmalla, lakimuutoksia hyväksytään 1-3 kertaa vuodessa. Osa johtuu muiden lakien muuttumisesta, osa on lähinnä kiusantekoa. Aloite muutoksiin tulee Pohalta. Paintball-tapaus osoittaa, kuinka kaikki nämä muutokset pitäisi tutkia erityisen tarkkaan. Aselaki tulisi saada Poliisihallituksen kestäväksi – sellaiseksi, ettei nyt nähty väärinkäyttö ole mahdollinen.

Lisätietoa Pohan ja Tullin kyseenalaisesta operaatiosta Iltalehdessä 2.6.2022 julkaistussa artikkelissa ”Analyysi: Poliisi päätti marraskuussa, että lailliset aseet ovatkin laittomia – asiat ”tiedotetaan” tekemällä kotietsintöjä”.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bf0c8b81-5ad1-4ccb-88f9-97211f66ec6d?...

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) Poliisihallituksen ”Lausunto voimakkaasta ilma-aseesta” 1.11.2021, POL-2021-137287

2) Tullin tiedote 31.5.2022: ”https://tulli.fi/-/tulli-paljasti-useita-luvanvaraisten-tehokkaiden-ilma-aseiden-salakuljetuksia-aseita-myyty-satoja-ilman-asianmukaisia-lupia-suomalaisissa-alan-yrityksissa”

3) HE 20/2014