Oikeusvaltion purku kostautui Sellossa

13.1.2010

Entisen naisystävän puukotuksella alkanut ja neljällä kauppakeskus Sellossa ampumalla tehdyllä murhalla jatkunut verityö ei tapahtunut tyhjyydessä. 2000-luvun Suomessa on tehty nyt neljä joukkomurhaa ja erilaisuuksistaan huolimatta tapauksia yhdistävät yhteiskunnan perustehtävien laiminlyönnit. Terveyden, turvallisuuden ja oikeuslaitoksen resurssien leikkaaminen, työntekijöiden vähentäminen kostautuvat juuri näin.

Jo Myyrmannin pommi-isku vuonna 2002 herätti kysymyksen kouluterveydenhuollon tilasta. Jokela ja Kauhajoki osoittivat sen huolestuttavaksi. Yleisemminkin tiedetään suuren osan mielenterveysongelmista kärsivistä jäävän vaille apua. Tällaisiin ongelmiin kuuluu myös sairaalloinen mustasukkaisuus, joka hallitsi Sellon ampujaa - ja josta viranomaiset tiesivät. Edes Kauhajoen jälkeen ei mielenterveystyöhön ole annettu mainittavia lisäresursseja. Jokelassa toimi, kuukausia murhien jälkeen yli 30 kriisityöntekijää, mutta montako kouluterveydenhoitajaa siellä työskenteli ennen rikosta?

Espoossa aiemmin väkivallasta tuomittu ja lähestymiskieltoon määrätty mies uhkaili tammi-maaliskuussa 2009 entistä naisystäväänsä useita kertoja, myös laittomalla pistoolillaan. Huhtikuussa tehdyn rikosilmoituksen perusteella tehty esitutkinta saatiin syyttäjävirastoon siedettävässä ajassa, toukokuun puolivälissä, mutta syyteharkinta oli edelleen kesken, kun mies ampui Sellossa. Tämä on kohtuutonta. Lähestymiskiellon aikana tehdyt rikokset, erityisesti väkivalta ja sillä uhkailu, tulisi saada oikeuskäsittelyyn erittäin nopeasti, jotta tuomiot ehkäisisivät uusia rikoksia. Se ei onnistu, koska syyttäjälaitoksella on noin sadan syyttäjän, kolmanneksen vajaus. Vaikka syyttäjä saisi harkintansa tehdyksi, tuomioistuimet eivät pysty käsittelemään juttuja, koska niillä on liian vähän väkeä.

Lähestymiskielto ei auta, ellei ole virkamiehiä sitä valvomassa. Hallituksella on edelleen voimassa vuonna 2007 valtion tuottavuusohjelman nimissä tehty päätös vähentää tällä vaalikaudella poliisien määrää 600 henkilöllä. Se on hämmästyttävä päätös EU:n pisimpien etäisyyksien Suomessa, jossa on ilman vähennyksiäkin EU:n pienimmät poliisivoimat, suhteessa väkilukuun. Suomessa on noin 700 ihmistä yhtä poliisia kohden, muissa Pohjoismaissa 500 - 580 ja esimerkiksi Saksassa 350.
Leikkaukset merkitsevät yhä heikompia valmiuksia puuttua ajoissa Sellon tappajan kaltaisiin aikapommeihin.

Jos väkivaltaa todella halutaan ehkäistä, on annettava lisää resursseja terveydenhuoltoon, turvallisuuteen, sekä syyttäjä- ja oikeuslaitoksille. Ilman sitä kaikki muut toimet ovat tehottomia, pelkkää lumepuuhastelua. Kaikki viittaa siihen, että hallitus aikoo jatkaa lumepuuhissa.

Ministereistä pohjanoteerauksen esitti - jälleen kerran - pääministeri Matti Vanhanen, joka blogissaan ehdotti käsiaseiden rajua vähentämistä. Kun joku tekee murhan laittomalla aseella, pääministeri haluaa hyökätä lainkuuliaisten kansalaisten kimppuun.

Samaan tapaan uhosi sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen, jonka pyörittämä rukousmylly toistaa jatkuvasti slogaania "metsästys ja urheiluammunta eivät voi selittää Suomen 1,6 miljoonaa käsiasetta". Kyllä ne voivat. Jääräpäisenä uskovaisena Viljanen vain kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita, kuten sitä että metsästys ja ammunta ovat Suomessa laajojen joukkojen harrastus, eivät yläluokan privilegio.

Jopa pääministeri Vanhasen ja kansliapäällikkö Viljasen täytyy ymmärtää, ettei millään ampuma-aselailla voida estää mielenterveydeltään järkkyneen ihmisen laittomalla aseella tekemiä rikoksia. Molemmat peittelevät laiminlyöntejään. Viljanen on mukana purkamassa poliisin resursseja, Vanhanen on vastuussa kaikista terveystyön, turvallisuuden ja oikeuslaitoksen leikkauksista.