Suomen aseiden määrä laskettiin väärin ja perätön myytti lähti liikkeelle

Keskustelussa Hyvinkään ampumisesta ja muista joukkomurhista toistuu väite Suomen harvinaisen suuresta asemäärästä. Niitä väitetään olevan kolmanneksi eniten maailmassa. Tämä esitetään selityksenä tai peräti syynä veritekoihin. Väite on perätön, ja sen lähde tunnetaan.

Sveitsiläisessä tutkimuksessa Small Arms Survey 2007 vertailtiin siviileillä olevien, rekisteröityjen ampuma-aseiden määrää noin 30 maassa, sekä henkirikosten lukuisuutta suhteutettuna väkilukuun. Mukana oli valtioita kaikista maanosista, mutta kovin kattava tutkimus ei ollut.

Suomessa siviileillä oli ja on edelleen 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta. Sveitsiläiset kuitenkin arvioivat meillä olevan lisäksi 50 000–1 500 000 luvatonta asetta. Näistä noin puolet, 800 000 kappaletta, sveitsiläiset lisäsivät noin vain suomalaisten asevarastoon.
Tuloksena oli 2,4 miljoonaa asetta, ja väkilukuun suhteutettuna sillä pääsi kansainvälisessä tilastossa neljännelle sijalle, Yhdysvaltain, Jemenin ja Sveitsin jälkeen.

Nuo 800 000 asetta ovat pelkkää fiktiota.

Sisäministeriö korjasi Small Arms’n virheet tiedotteellaan samana päivänä 29.8.2007, kun tutkimus julkistettiin: ”Sisäasiainministeriö haluaa oikaista tänään julkisuudessa olleita sveitsiläistutkimuksen tietoja Suomessa ampuma-aserekisterissä olevien aseiden lukumäärästä. Sisäasiainministeriön ylläpitämässä ampuma-aserekisterissä on noin 1 620 000 ampuma-asetta. (---)
Ministeriö arvioi Suomessa olevan enintään kymmeniä tuhansia luvattomia ampuma-aseita. Sveitsiläistutkimuksessa käytetyllä laskutavalla saadaan tulokseksi yhteensä noin 32 luvallista ja luvatonta ampuma-asetta sataa asukasta kohden.”

Tiedotusvälineissä sisäasiainministeriön oikaisua ei juuri huomioitu. Marraskuussa 2007 uutisoitiin uudelleen: ”Tutkimus: Suomessa voi olla jopa 2,4 miljoonaa siviiliasetta” (Helsingin Sanomat 18.11.2007). Aivan kuin ministeriön oikaisua ei olisi koskaan tiedotusvälineille lähetetty.

Uutisessa sveitsiläisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Eric G. Bergman selitti: ”Käytimme tutkimuksessamme rekisteröimättömien aseiden määrästä ylimmän ja alimman lukuarvion keskiarvoa”. Näin he tekivät, ja loivat perättömän myytin aseistautuneesta Suomesta. Myytti on elänyt mediassa viisi vuotta toimittajien tarkistamatta sen todenperäisyyttä.

Sveitsiläistutkimuksen liitetaulukosta löytyy oikea tieto Suomen paikasta kansainvälisessä vertailussa. Siinä erottuu maaryhmä Itävalta, Kanada, Kreikka, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Suomi. Kaikissa on rekisteröityjä aseita 30–32 sataa asukasta kohti. Norja kuuluu samaan ryhmään, mutta se ei ollut tutkimuksessa mukana.

Suomi ei siis ole poikkeuksellisen aseistautunut maa, meillä ei ole ”kolmanneksi eniten aseita”, vaan kuulumme ryhmään vakaita läntisiä demokratioita, jossa on keskinkertaisesti aseita.
Ryhmän maista Suomessa tehdään henkirikoksia melko paljon, vuosittain 2–2,5 per 100 000 asukasta. Toisaalta Itävallan, Kreikan ja Saksan – tässä järjestyksessä – henkirikosluvut ovat EU:n pienimmät. Niiden suhdeluku on haarukassa 0,7–1,0. Kanada, Ranska ja Ruotsi ovat keskikastia.

Sveitsissä on melkein puolet enemmän tuliaseita kuin seitsikossa. Maan erikoisuus ovat yli 700 000 kodeissa patruunoineen säilytettävää armeijan rynnäkkökivääriä. Henkirikoksia siellä tehdään vielä vähemmän kuin Itävallassa. Suhdeluku on alle 0,7.

Näin kaatuu myös toinen suosittu myytti. Henkirikokset eivät korreloi asemäärien kanssa. Tämä varmistuu, kun otetaan lisää maita vertailuun. Intiassa ja Kiinassa on siviileillä vähiten ampuma-aseita koko maailmassa, mutta henkirikoksia niissä tehdään enemmän kuin Suomessa. Uudessa-Seelannissa on aseita lähes Suomen tapaan, mutta tappoja vain puolet. Venäjällä aseita on puolet, henkirikoksia 3–4 kertaa Suomen määrät.

Korrelaation puuttumisen todistavat myös aseet Suomen kodeissa. 670 000 suomalaisella on aselupa, ja yhdessä neljäsosassa kotitalouksista on luvallinen ampuma-ase. Sellaista käytetään vain yhdessä viidestoistaosassa henkirikoksia. Tästä ei voi suoraan laskea, kuinka paljon keskivertoväestöä vähemmän aseen omistajat tappavat; voihan puukolla lyöneellä olla myös haulikko.
On kuitenkin kiistatonta, että aseenomistajat syyllistyvät henkirikoksiin selvästi harvemmin, kuin kansalaiset keskimäärin.

Julkaistu: Aamulehti, Puheenaihe 1.6.2012