Hallitus haluaa lisää poliisin mielivaltaa

 

Ministerit eivät opi mitään Putin-skandaalista. He haluavat poliisin käyttävän entistäkin ahkerammin hämäriä rekistereitään, ja käyvän entistä innokkaammin niiden kansalaisten kimppuun, jotka eivät ole syyllistyneet mihinkään rikoksiin.

Valtioneuvosto julkisti tänään periaatepäätöksensä, lajissaan ensimmäinen, "järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan strategiasta". Sen perusta on KRP:n suuri jr-tarina.

"Suomessa toimii keskusrikospoliisin mukaan noin 80 järjestäytynyttä rikollisryhmää, joissa on viimeisimpien tietojen mukaan noin 970 jäsentä. Lisäksi on 200-300 henkilöä, jotka ovat pyrkimässä jäseniksi, tai ovat yhteistyössä", toisti sisäministeri Päivi Räsänen tunnollisesti hänelle opetetut vuorosanat. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikson oli opiskellut samat KRP:n paperit.

Esitin tiedotustilaisuudessa kaksi kysymystä. Ensimmäinen kuului: "Putin-skandaali osoitti, että KRP:n rekistereihin voi päätyä kevein perustein kuka tahansa. Millä perusteella te luotatte näihin lukuihin?"

Vastaajaksi ryhtyi Räsänen: "No näitä lukujahan on tarkistettu. Ne olivat ennen noin 1200 ja nykyään kuten äsken esitin. Putin-asialla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa".

Eli hyvää päivää kirvesvartta.

Toinen kysymykseni kuului: "Kuinka monen noista rikollisiksi väitetyistä ryhmistä on tuomioistuin sellaiseksi todennut?"

Ministerit siirsivät vastaamisen poliisihallituksen poliisijohtaja Robin Lardotille: "Määrittelyssä sovelletaan kansainvälisiä kriteerejä, jotka ovat eri asia kuin tuomioistuinten päätökset".

Olisin voinut kysyä myös, monenko noista 970 tai 1200 - 1300 henkilöstä on tuomioistuin edes joskus jostain tuominnut - muustakin kuin liikennejutuista, joita löytyy myös ylimmältä poliisijohdolta - ja Lardotin vastaus olisi ollut sama.

Lardotin vastauksessa onkin poliisin ja nyt siis myös hallituksen politiikan, sekä sen oikeusvaltiolle luoman uhan ydin.

KRP itse väittää, että sillä esittää kautta aikain vain kymmenen (10) lainvoimaista oikeustapausta, joissa rangaistuksen koventamisperusteena on ollut toiminta järjestäytyneenä rikollisryhmänä, kaikki 2000-luvulta. Niistä viisi on jo edesmenneitä ryhmiä, ja kaksi tuomioista koskee samaa ryhmää.

KRP:llä ja poliisihallituksella on siis esittää neljä (4) ryhmää, joiden on todettu toimineen jr-ryhmänä, mutta se väittää ryhmiä olevan 80. Poliisin perusteluja heikentää entisestään, että noista neljästä tapauksesta kolmessa tuomio koskee yhtä (1) rikosta tai rikoskokonaisuutta. Ei ryhmän toimintaa yleensä.

"Sovelletaan kansainvälisiä kriteerejä" tarkoittaa selkokielellä, että kourallinen poliiseja päättää omin päin, jotta nuo ja nuo ovat rikollisryhmiä. Samoin kaikki niiden jäsenet, jäseneksi arvellut tai poliisin jäseniksi väittämät ovat rikollisia. Tuloksena on, että rikollisiksi väitetyissä on suuri määrä kansalaisia, joita ei ole koskaan mistään rikoksesta tuomittu. Ei ainakaan, jos unohdetaan liikennejutut, jollaisista on ainakin kahteen kertaan tuomittu myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Jyrki Kataisen hallitus ja sen kaikki kuusi puoluetta haluavat, että jatkossa näihin kaikkiin ryhmiin ja niiden väitettyihin jäseniin kohdistetaan kaikkea mahdollista terroria, jonka erilaiset hallinto- ja lupaviranomaiset suinkin keksivät. Tämä on ohjelman kohta 6: "Hallinnollista torjuntaa edistetään".

Sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Kauko Aaltomaa vastasi tätä kohtaa koskevaan kysymykseen luokattoman sekavasti, suunnilleen näin:

"Järjestäytyneiden rikollisryhmien henkilöthän ovat integroituneet yhteiskuntaan. Voisiko kunta ja muut hallinnollisia asioita käsittelevät viranomaiset katsoa, ettei hallinnollisin päätöksin luoda edellytyksiä rikollisen toiminnan laajentamiselle? Esimerkiksi lupia, avustuksia, tukia myönnettäessä."

Mitä se on? Se on sitä, että laajennetaan entisestään poliisin tähän asti harjoittamaa terroria. Poliisi on tähän asti käyttänyt lain nimenomaisesta kiellosta piittaamatta KRP:n salaista epäiltyjen rekisteriä (sitä, johon Vladimir Putin merkittiin) peruuttaakseen esimerkiksi järjestyksen valvojan kortit eli viedäkseen ammatin, tai aseluvat, koska poliisi väittää henkilön olevan jonkun sellaisen ryhmän jäsen, jonka poliisi väittää olevan rikollisen.

Yhdessä tapauksessa KRP esti pienen kaavamuutoksen. Lappeenrannan kaupunki oli jo sopinut erään firman kanssa, että sen liikerakennukselle kaavoitetaan samalle tontille lisää liiketilaa. KRP ilmoitti, että yhtiön johdolla "on yhteyksiä KRP:n rikolliseksi määrittelemään moottoripyöräkerhoon". Täysin nuhteettomasti toimineen firman toimitusjohtaja on tiettävästi Hells Angelsin jäsen, eikä Lappeenrannan kaupungin virkakunnassa ollut miestä käskeä KRP:n edustajia työntämään lausuntonsa paikkaan, jota hyvä porvarillinen kasvatukseni estää minua mainitsemasta. Kaavamuutos pantiin jäihin.

KRP sai tästä tapauksesta aiheen liittää propagandaansa tarinan "järjestäytynyt rikollisuus on tunkeutunut myös kaavoitukseen", joskaan se ei ole välittänyt kertoa tapauksen yksityiskohtia; ei edes paikkakuntaa. Kun siis törmäätte KRP:n "jr on tunkeutunut kaavoitukseen"-tarinaan, niin älkää erehtykö luulemaan, että he tarkoittaisivat esimerkiksi sitä tapausta, jossa joukko liikemiehiä yritti ostaa itselleen kokonaisen eduskuntaryhmän, kärjessä Ilkka Kanerva, saadakseen itselleen mieluisat kaavoituslait. Se ei KRP:n mielestä ole järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tällaista poliisimielivaltaa Jyrki Kataisen hallitus siis haluaa lisää Suomeen. Hallitus haluaa, että eri viranomaiset yhdistäisivät tietonsa ja voimansa, jotta terrori olisi mahdollisimman aukotonta.

Poliisi kirjaa epäiltyjen rekisteriin kenet huvittaa, hämärin, kiistanalaisin ja jopa täysin tekaistuin perustein, ja sen jälkeen tähän henkilöön, hänen lähipiiriinsä, liike- tai muihin yhteistyökumppaneihinsa kohdistetaan kaikki ne kiusanteon mahdollisuudet, joita hallintoviranomaiset suinkin osaavat keksiä.

Hallituksen 20-kohdan ohjelmassa on paljon muitakin hiukset pystyyn nostattavia vaatimuksia. Yksi on poliisijohdon ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksonin yhteinen lempilapsi, anonyymit todistajat. On hieman kiusallista, että niin moni huumejuttu pitää nykyään ratkaista poliisitodistajien väärillä valoilla. Esimerkiksi: "Epäilty tunnusti kuulustelutauolla".

Erityisen kiusallista on, että jr-jutuissa syyttäjät joutuvat kierrättämään käräjäoikeudesta toiseen erästä KRP:n ylikonstaapelia, joka käy vannomassa, että varmasti tuokin rikos - josta sinällään hän ei tiedä mitään - "on tehty järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Tiedän tämän 20 vuoden kokemuksella". Kaikkein kiusallisinta on, että harvat tuomarit uskovat tätä kulahtanutta virttä.

Niinpä hyvä hallituksemme ja varsinkin poliisijohto haluaa maahan anonyymit todistajat. Tuntematon henkilö käy sermin takana väittämässä, että syytetyt ovat syyllisiä siihen, mitä poliisi ja syyttäjä väittävät heidän tehneen ja siinä se "oikeudenkäynti".

Naapurimaallamme Venäjällä on vielä pitkä tie oikeusvaltioksi, mutta minun on vaikea ymmärtää, miksi meidän täytyy mennä sitä vastaan.

EU:N JR-KRITEERIT

Katsotaan lopuksi, mitä on järjestäytynyt rikollisuus. Esitän Suomen poliisin suuresti suosimat EU-kriteerit. Täyttääkseen kriteerit, siis ollakseen järjestäytynyt rikollisryhmä, ryhmän täytyy täyttää kohdat 1,3,5,11 (ns. pakolliset) ja lisäksi kaksi muuta. Havainnollisuuden vuoksi sijoitan kriteeristöön erään suomalaisen organisaation; merkitsen kuhunkin kohtaan täyttääkö se kriteerin vai ei.

1. Ryhmään kuuluu enemmän kuin kaksi henkilöä.

Kyllä.

2. Kullakin ryhmän jäsenellä on ryhmässä oma, määrätty tehtävä.

Kyllä.

3. Ryhmä toimii pitkän tai rajoittamattoman ajan.

Kyllä.

4. Ryhmässä on sisäinen kuri ja kontrolli.

Kyllä.

5. Ryhmää epäillään törkeistä rikoksista.

Kyllä.

6. Ryhmä toimii kansainvälisellä tasolla.

Kyllä.

7. Ryhmä käyttää väkivaltaa tai muita uhkailukeinoja.

Ei väkivaltaa, mutta uhkailua.

8. Ryhmä käyttää peiteyhtiöitä.

Ei.

9. Ryhmä harjoittaa rahanpesua.

Ei.

10. Ryhmä pyrkii vaikuttamaan poliitikkoihin, julkiseen hallintoon, tiedotusvälineisiin, oikeusviranomaisiin tai talouselämän edustajiin.

KYLLÄ!

11. Ryhmän toiminnassa on taloudellisen hyödyn ja/tai vallan tavoittelu määräävänä tekijänä.

Kyllä, vallan tavoittelu on ryhmän rikosten määräävä motiivi.

Ryhmä täyttää kriteereistä kahdeksan täysin ja yhden osin. Mukana ovat kaikki pakolliset. Kyseessä on siis järjestäytynyt rikollisryhmä.

Ryhmän nimi on valtakunnansyyttäjänvirasto. Rikokset, joista sen virkakuntaa epäillään ovat törkeitä virka-aseman väärinkäyttöjä. Niihin syyllistyvät monet valtionsyyttäjät ja aivan erityisesti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske estäessään systemaattisesti poliisin virkarikosten tutkinnan.