KKO edistää salailua

Korkein oikeus teki tammikuussa salassapitorikoksesta täysin uuden, toimittajien tiedonhankinnan kannalta vaarallisen tulkinnan. Tähän asti on katsottu, että rikokseen syyllistyy se, joka paljastaa asemansa vuoksi saamiaan salassa pidettäviä tietoja, ei se joka niitä käyttää, kuten toimittaja. Nyt KKO päätti täysin päinvastoin (KKO 2009:3).

Käsittelyssä oli huhtikuussa 2004 lähetetty MOT-ohjelma "Lääkärit tuomareina". Siinä esiintyi omalla nimellään ja kasvoillaan lapsiinsa kohdistuneesta seksuaalirikoksesta tuomittu isä, joka arvosteli jutun tutkintaa ja kertoi siitä yksityiskohtia. Hovioikeus oli määrännyt aineiston salaiseksi.

Rangaistus isälle, Ylen toimittajalle ja vastaavalle toimittajalle, 50 päiväsakkoa kullekin, tuli äidin ja lasten yksityiselämän loukkaamisesta, mutta KKO katsoi isän syyllistyneen myös salassapitorikokseen.

Salassapitorikokseen ei voi syyllistyä kuin se, jolla on salassapitovelvollisuus. Isällä tämä oli, mutta ei toimittajilla. KKO kiersi ongelman katsomalla toimittajan syyllistyneen salassapitorikokseen yllyttämiseen ja vastaavan toimittajan avunantoon rikokseen. Salassapitorikoksesta ei tuomittu erillistä rangaistusta, mutta ratkaisevaa onkin syyksilukeminen.

Vuonna 2005 valtakunnansyyttäjävirasto yritti samaa Irak-skandaalin loppuselvittelyissä. Presidentin entistä avustajaa Martti Mannista syytettiin virkasalaisuuden rikkomisesta, ja ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä yllytyksestä siihen. Yritys epäonnistui kun hovioikeus totesi, ettei asiakirjan pyytäminen ole rikokseen yllyttämistä ja hylkäsi Jäätteenmäen syytteen.

"Äärimmäisen haitallista, jos salaisen asiakirjan käyttäminen tulkitaan rikokseen yllyttämiseksi", arvioi KKO:n päätöstä Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Jarkko Sipilä.

"KKO teki aivan uuden tulkinnan samaan aikaan, kun eduskunnan käsittelyyn on tulossa Lex Nokia, joka antaa yrityksille vallan yrittää murtaa lähdesuoja. Tämä voi johtaa siihen, että entistä enemmän tietoa jää salaiseksi. Se edistää esimerkiksi korruptiota, koska viranomaisten valvonta vaikeutuu".

Mikko Niskasaari

Julkaistu: Journalisti 3/2009 (12.1.2009)