Poliisi jäi kiinni väärennöksestä

Helsingin poliisin tekemä väärennös tuotti syyttömälle miehelle syytteen.

Helsingin poliisilaitoksen lupayksikössä on paljastunut poliisin tekemä väärennös, joka tuotti syyttömälle henkilölle syytteen ampuma-aserikoksesta.

Lupayksikön ylikonstaapeli teki 2005 rikosilmoituksen aseliikkeen omistajasta väittäen kauppiaan myyneen haulikon, jota ei oltu merkitty liikkeen asekirjanpitoon, miehelle jolla ei ollut aseen ostolupaa.

Esitutkinnassa selvisi pari asiaa. Kyseessä olivat vanhan, räjähtäneen haulikon osat, jotka omistaja oli antanut 1998 aivan eri liikkeen myytäväksi. Piippu ja lukko eivät kuuluneet osiin, kun ne myytiin 2000. Tuolloin se ei siis ollut ase, vaan kasa osia, jotka eivät tarvinneet lupaa. Kuitenkin osat ostanut mies esitteli vuonna 2005 poliisille toimivan haulikon. Poliisi jätti selvittämättä mistä mies oli saanut luvanvaraiset osat, kuten piipun, ja myönsi haulikkoon luvan.

Aseen luvatta rakentaneen miehen syyttäjä jätti syyttämättä, mutta nosti kauppiasta vastaan syytteen pimeän haulikon myymisestä. Oikeudenkäynnin piti olla 9. elokuuta ja ylikonstaapelin syyttäjän todistajana.

Juuri ennen oikeudenkäyntiä poliisilaitos kuitenkin luovutti haulikon asiakirjat. Niistä ilmeni, että ostajalle luvan kirjoittanut ylikonstaapeli oli väärentänyt papereihin kauppiaan myyjäksi. Kauppias vaati syyttäjää käynnistämään lisätutkinnan muun muassa väärennöksestä ja käräjätuomari peruutti oikeudenkäynnin.

"Minä tein vain kuten esimiehet määräsivät", selittää väärät asiakirjat laatinut ylikonstaapeli. Esimiehen nimeä hän ei suostu kertomaan.

Julkaistu: Seura 33/2007