Yle palkitsi Slovenia-bluffin

Slovenian pääministeriä ei lahjottu -

MOT:n ohjelmalle silti Koura-palkinto

 

Yleisradion Koura-palkinto annettiin keskiviikkona yhtiön MOT-ohjelmalle "Totuus Patriasta", jonka tärkeimmän väitteen toimitus on kaikessa hiljaisuudessa perunut. Koura-tunnustuksella palkitaan vuosittain Ylen ja MTV3:n ohjelmia.

"Totuus Patriasta" -ohjelmassa väitettiin 1.9.2008, että suomalainen Patria olisi lahjonut Slovenian hallituksen edustajia, neuvotellessaan panssaroitujen AMV-ajoneuvojen myynnistä maalle. Lahjusten saajaksi nimettiin Slovenian tuolloinen pääministeri Janez Jansa. Väite huomattiin ympäri EU:n ja siitä nousi suuri kohu parlamenttivaaleihin valmistautuvassa Sloveniassa. Jansan puolue hävisi vaalit ja ohjelman on epäilty vaikuttaneen vaalitulokseen.

MOT:ssa näytettiin kirjainta J ja väitettiin: "Patrian papereissa on eräs henkilö. J. [Välittäjä] Walter Wolfin tehtävä on toimittaa rahat J:lle. J on Janez Jansa. Slovenian pääministeri. Suomen valtion omistama Patria maksoi siis lahjuksia Slovenian pääministerille." Ohjelmassa ei esitetty lahjonnasta todisteita, lähdesuojaan vedoten.

Dramaattinen elementti

MOT:n tuottaja Matti Virtanen pyörsi väitteen 1.12.2008 slovenialaisen Vecer-lehden haastattelussa:

- Sekaantuminen on mielestäni kaikista sopivin ilmaisu. En väitä, että teidän entinen pääministerinne olisi rikollinen (...) Lahjuksien saamisesta emme kertoneet ohjelmassa mitään. Jansaa emme tuomitse, ja kerroimme vain, että hän on sekaantunut.

Tuottaja Virtanen myönsi Vecer-lehdelle myös, ettei J-kirjain ollut todiste lahjonnasta:

- Kirjain J ohjelmassa oli vain dramaattisena elementtinä. Näin lähetys oli kiinnostavampi ja dramaattisempi.

Samanlaiset lausunnot Virtanen antoi slovenialaisen Dnevnik-lehden nettihaastattelussa.

Suomessa Yle ei ole oikaissut väitettään Jansan lahjuksista. Ohjelman vastaavan toimittajan Riitta Pihlajamäen mukaan oikaisuun ei ole aihetta.

- Emme ole sanoneet, että Patria maksoi lahjuksia Jansalle, hän väittää.

Journalistin ohjeiden mukaan olennainen virhe on viipymättä korjattava. Oikaisun puuttumisen vuoksi suomalainen yksityishenkilö jätti helmikuussa Julkisen sanan neuvostolle kantelun Ylen toiminnasta, mutta sitä ei aiota käsitellä.

- Halusimme Jansan suostumuksen kantelun käsittelyyn, ja sitoumuksen, ettei hän vie ratkaisua oikeuteen. Näitä ei tullut, joten puheenjohtaja Pekka Hyvärinen päätti ettei kantelua käsitellä, kertoo JSN:n valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen.

JSN voi ottaa asioita tutkittavakseen myös oma-alotteisesti.

Julkaistu: Kainuun Sanomat 5.3.2009