Jan Jalutsin tuomion hatara näyttö

Vantaan vankilassa huumetuomionsa hovioikeuskäsittelyä odottava Jan Jalutsi on käynyt rajuun puolustustaisteluun. Hän on jättänyt rikosilmoituksen muun muassa jutun tutkinnanjohtajasta, ja osan kuulusteluja hoitaneesta lohjalaisesta ylikonstaapelista.

Oikeudenkäynnissä poliisimies todisti epäillyn tekemästä tunnustuksesta, jota ei kuitenkaan kuulustelupöytäkirjasta löydy.

* * *

Jan Jalutsi tuomittiin Turun käräjäoikeudessa helmikuun 13. päivä törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen, ja lisäksi vanhoista synneistä määrättiin pantavaksi toimeen 10 kuukautta jäännösrangaistusta. Entisen ammattimaisen vankikarkurin vapautta ehti kestää vuosi ja yhdeksän kuukautta.

Huumekätkö löytyy

Juttu alkoi viime vuonna kesäkuun 6. päivä, jolloin poliisimies A vahti erästä asuntoa Turun Lampolankadulla. Asunto oli Jan Jalutsin avovaimon hallinnassa, vaikka hän tuolloin asuikin muualla. Talon pysäköintipaikalta lähti kello 21 jälkeen liikkeelle auto, jonka kuljettajaksi poliisimies tunnisti Tomppa T:n (nimi muutettu), jota poliisi oli seurannut jo pitemmän aikaa.

Auto ajoi erään taimitarhan perälle, seisoi siellä noin 10 minuuttia ja poistui paikalta. Pysähtymispaikalle tuotiin huumekoira, joka löysi muutamien kymmenien metrien päästä niin sanotulta Maarian montulta kuivuneen ojan pohjalle kaivetun huumekätkön. Muovipusseihin oli pakattu 1 134 grammaa MDMA-jauhetta, eli metamfetamiinia. Poliisi vei huumepussit mukanaan, eikä kätkölle järjestetty vartiointia. Tomppa T:tä ei pidätetty, mutta hänen puhelimensa jo aiemmin aloitettu salakuuntelu jatkui.

Poliisi odotti 7 kuukautta

Poliisi pysäytti Tomppa T:n auton heinäkuun 29. päivä. Hänellä ei ollut ajo-oikeutta, ja verestään löytyi amfetamiinia. Poliisi teki kotietsinnän häneen kotiinsa, josta löytyi luvaton 9 mm pistooli patruunoineen. Tämä tiesi syytteitä, mutta putkareissua Tompalle ei tullut.

Tomppa jäi 14.11 uudelleen kiinni ajettuaan jälleen autolla amfetamiinia veressään ja ilman ajo-oikeutta. Tällä kertaa kotietsinnässä löytyi 330 grammaa amfetamiinia, noin. 2 700 tablettia anabolisia steroideja ja 66 ampullia testosteronia. Tomppa T. pidätettiin ja sittemmin vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja dopingrikoksesta.

Tomppa T oli myös myynyt avovaimolleen puolen vuoden aikana yhteensä noin 300 grammaa amfetamiinia. Kaikki nämä rikosepäilyt Tomppa T. tunnusti oikeiksi. Sen sijaan hän kiisti olevansa missään tekemisessä ojan pohjalta takavarikoidun amfetamiinilastin kanssa.

Tammikuun 6. päivä poliisi pidätti Jan Jalutsin ja tämän avovaimon Taina H:n (nimi muutettu), epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisin käsityksen mukaan pariskunta oli hankkinut ja toimittanut kesäkuun 6. päivä Tompalle tuon Jäkärlästä esiin kaivetun amfetamiinierän.

Avovaimoa epäiltiin myös neljän amfetamiinigramman myymisestä ja lisäksi hänen hallustaan löytyi ainetta muutama gramma. Hän pääsi vapaalle jalalle reilun kahden viikon jälkeen, mutta Jan Jalutsi jäi sille tielleen, tutkintavankeuteen.

Koska Tomppa oli muut rikoksensa pääosin tunnustanut, oikeudenkäynnissä riideltiin vain maastokätköstä löytyneestä huumeesta. Kaikkia kolmea siitä syytettiin ja Tomppa ja Jalutsi myös tuomittiin. Kaikki kolme kiistivät syytteen, ja jutun näyttö on ongelmallinen.

Ensimmäisen kysymysmerkki on Jalutsin ja avovaimon pidättämisen ajankohta: seitsemän kuukautta huumekätkön löytymisen, viisi kuukautta viimeisen epäilyttävän puhelinkeskustelun ja neljä kuukautta kuuntelun päättymisen jälkeen. Miksi vasta silloin?

Kihlakunnansyyttäjä Markku Heikonen arvioi Jalutsin ja Taina H:n tuoneen huumeen Tompalle 6.6.2008 alkuillasta Lampolankadun asunnolle. Kiinni jäämisen pelossa Tomppa kävi mahdollisimman nopeasti hautaamassa aineen maahan.
Näyttö perustuu poliisimies A:n kertomaan, Taina H. kuulustelukertomukseen, ylikonstaapeli Vesa Forsströmin todistajalausuntoon siitä mitä Taina H oli kuulustelussa kertonut, sekä 10 puhelinkeskusteluun, joista viimeinen on käyty 4.8.2008.

Poliisimies A havaintojen perusteella käräjäoikeus katsoi olevan vahvaa näyttöä, että Tomppa oli saanut huume-erän 6.6. ja haudannut sen kiireesti löytöpaikkaansa.
Käräjäoikeudessa todistajana kuultuna poliisimies A kuitenkin myönsi, ettei hän tiedä oliko "kätköllä käyty tunti vai vaikka viikko aikaisemmin". Ojan pohjalla ei havaittu kengänjälkiä eikä mitään muutakaan, josta olisi voitu yrittää arvioida kätkön ikää.
Lisäksi hän poliisilakiin vedoten kieltäytyi kertomasta, mihin kellonaikaan hän oli aloittanut Lampolankadun asunnon vahtimisen. Kysymys on oleellinen, sillä se saattaisi osoittaa vääräksi väitteen Jalutsin ja Taina H:n käynnin asunnolla vähän ennen kuin Tomppa sieltä lähti.

Kuulusteluja pimennossa

Myös Taina H:ta kuulustellut lohjalainen ylikonstaapeli Vesa Forsström oli käräjäoikeudessa syyttäjän todistajana. Hän todisti, että "[Taina] oli kuulustelussa kertonut, että huumausainetta oli hänen [Tainan] nyrkkinsä kokoinen määrä. [Tainan] nyrkin leveys oli mitattu viivottimella ja todettu sen vastaavan varsin hyvin valokuvista ilmenevää huumausaineen määrää".

Tainan kuulustelupöytäkirjassa ei ole tällaista kertomusta eikä mittailua. Mistä nämä tiedot ovat peräisin?

"Asiasta on valitettu hovioikeuteen, jossa varmaan joudun olemaan todistajana. Juttu on keskeneräinen, joten en voi kommentoida sitä", Vesa Forsström vastaa.
Miksi väitettyä myöntöä ei ole kirjattu kuulustelupöytäkirjaan?
"Sama vastaus".

Jalutsin asianajaja Risto Tuomanen piikittelee valituksessaan Turun HO:lle: "Todistaja Forsströmin antaman vastauksen mukaan kaikki kysymykset ja vastaukset on kirjattu esitutkintapöytäkirjaan".

Taina H:n kuulustelut ovat myös huomattavan johdattelevia. Esimerkiksi toisessa kuulustelussa Tainalta kysytään:
"K: Poliisi on takavarikoinut 06.06.2008 huomattavan määrän mdma-huumausainetta Turussa. Miten liityt asiaan".
"V. Olin silloin paikalla siellä Jäkärlässä".
"K: Mihin aikaan menit sinne?"
"V: Joskus iltapäivällä"
(...)
K: Keitä asunnossa oli kanssasi?
V: Ei muita kuin Tomppa, joka tuli sinne ja Janne [Jalutsi] ja minä".
Taina siis kertoo olleensa 6.6 Turun Jäkärlässä Lampolankadun asunnolla, ei sen enempää.
Seuraavassa kuulustelussa neljä päivää myöhemmin kuulustelija kuitenkin väittää:
"K: Aiemmassa kuulustelussa on tullut ilmi, että kun huumausaine luovutettiin Turussa 06.06.2008, olitte asunnossa Jäkärlässä, jossa oli paikalla sinä, Jan Jalutsi ja [Tomppa]. Kuka siis sai huumausaineen".
Kuulustelupöytäkirjan mukaan Taina H ei ollut kertonut, että asunnossa olisi 6.6. luovutettu iso huumelasti.

Käräjäoikeus tulkitsi Tainan myöntäneen, "että hän ja Jalutsi olivat 6.6.2008 tuoneet tämän suuremman huumausaine-erän Lampolankadun asunnolla olleelle" Tompalle. Tosin käräjäoikeus havaitsi myönnön tulleen "epäsuorasti ja varautuneesti". Hieman epäloogisesti käräjäoikeus kuitenkin päätti, ettei Taina ollut osallinen, ei edes avunantajana tähän huumerikokseen.

7000 puhelua kuuntelussa

Tärkein näyttö käräjäoikeudelle olivat 10 puhelinkeskustelua. Ensimmäinen oli nauhoitettu 30.5 ja viimeinen 4.8.2008. Puheluista neljässä ei ole mitään viitettä mihinkään laittomaan toimintaan.

Poliisin mukaan Jalutsin kahteen puhelinliittymään oli haettu kuunteluluvat vasta 10.6 ja ne olivat umpeutuneet 10.9. Tuona aikana niistä puhuttiin 3 193 puhelua. Julkistetut nauhoitukset on kaikki soitettu Tompan puhelimesta, ja kaikkiaan jutussa on kuunneltu yli 7 000 puhelua.

Poliisi ei ole antanut puolustukselle luetteloa käydyistä puheluista. Sivullisen on mahdotonta tietää, voisivatko muut puhelut selittää todisteiksi otetuissa olevat ja raskauttaviksi arvioidut kohdat. Se on kuitenkin mahdollista.

Keskusteluista erityisen tärkeänä käräjäoikeus piti Tompan soittoa Jalutsille yöllä 10.6: "Mä kävin ku mun piti siirtää se yks juttu (...) se ei ollut siellä enää".
Käräjäoikeus jopa väittää Tompan mainitsevan puhelussa nimeltä "Maarian montun" josta huume löytyi. Tosiasiassa puhelussa ei esiinny mitään nimiä.
Oikeus noteerasi myös Jalutsin ilmoituksen 12.6: "Kato mun on sit pakko ilmoittaa Helsinkiin miten asiat on...".

Viimeinen 4.8 nauhoitus on Tompan ja Taina H:n keskustelu, jossa Tomppa valittelee jotain menettämäänsä omaisuutta ja epäilee että "kytät vieny". Takavarikosta on kuitenkin jo kaksi kuukautta.

Näillä näytöillä Jalutsi ja Tomppa tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta. Tompalla oli kaksi muutakin syytettä samalla rikosnimikkeellä sekä pienempiä rötöksiä, ja istuttavaa tuli 4 vuotta ja 10 kuukautta. Taina H. sai kahdesta huumausainerikoksesta 80 päivää vankeutta, joka muutettiin yhdyskuntapalveluksi.
Käsittely jatkuu Turun hovioikeudessa.

Julkaistu: Alibi 5/2009
.

.