Poliisi tiesi valelääkäristä, ei viitsinyt tutkia

Poliisi tutkii, onko Valvirassa rikottu virkavelvollisuuksia, kun valelääkäri Esa Laihosta toukokuussa 2010 tehty kantelu on ilmeisesti jätetty tutkimatta. Poliisin on ollut hiiren hiljaa siitä, että se itse sai ensimmäisen rikosilmoituksen Laihosta lokakuussa 2008, mutta jätti sen tutkimatta, lain vastaisin perustein.

Laihon tapausta nyt jälkijättöisesti tutkivat poliisit tietävät tarkkaan, että Laihosta on ilmoitettu ennenkin, sillä jokainen rikosilmoitus tai tutkintapyyntö jokaisesta kansalaisesta näkyy poliisin tietojärjestelmässä. On rutiinia katsoa, onko aikaisempia ilmoituksia, kun tutkittavaksi tulee tällainen tapaus.

Poliisi julkisti suurieleisesti ryhtyvänsä, omalla päätöksellään, tutkimaan Valviran laiminlyöntiä. Oman kollegan laiminlyönnin se yritti salata. Ei onnistunut. Vaietusta rikosilmoituksesta kertoo tänään ilmestynyt Hymy -lehti (12/2011). Artikkeli tulee sivuilleni myöhemmin.

Laihoa suojeli helsinkiläinen rikoskomisario Mikko Masalin. "Oli ihan riittävät perusteet olla tutkimatta. Päätös on tehty ja se on oikein", hän väitti vielä aiemmin marraskuussa. Perusteita ei ollut, ja estääkseen tutkinnan rikoskomisario Masalin joutui turvautumaan valheisiin, ja sehän käy poliisilta sukkelasti.

Ryhtyykö poliisi nyt tutkimaan, syyllistyikö rikoskomisario Mikko Masalin rikokseen, jättäessään Laiho-ilmoituksen tutkimatta? Älkää unta nähkö! Poliisin virkarikoksia ei Suomessa tutkita, elleivät ne ole aivan mitättömiä, ja tämä teko ei ole.

Olisi silti suotavaa, että joku valveutunut kansalainen tekisi Masalinista rikosilmoituksen. Ei se tutkintaan johda, mutta on aina hupaisaa lukea valtionsyyttäjien sekavia selityksiä miksi tämäkään poliisin rikos ei ole rikos. Aina voi myös toivoa, että jonain päivänä valtionsyyttäjien valehtelulle tulee loppu.

Poliisi ei tutki tavallisten kansalaisten tekemiä rikosilmoituksia. Poliisibarometrin (v. 2010) enää alle viidennes, 18 prosenttia kansalaisten tekemistä rikosilmoituksista johtaa esitutkintaa. Poliisin omista rikosilmoituksista, joista suuri osa on aiheettomia ja vielä suurempi osa koskee täysin mitättömiä tekoja, rangaistusmääräykseen ja/tai esitutkintaan johtaa liki 100 prosenttia. Valelääkärit pärjäävät hyvin, koska kansalaisten ilmoituksille, kanteluille ja valituksille viitataan kintaalla.