MOT urkkii

22.3.2010

Tiedättekö kuka on Slovenian yleisradion toimitusjohtaja? En tiedä minäkään. En ole edes varma, onko Sloveniassa valtion omistamaa yleisradiota, joskin veikkaan että on.

Suomen yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mentyä vaihtoon, slovenialaisella nettisivustolla väitetään ilmestyneen Yleä ja Jungneria pilkkaavia nimimerkkikirjoituksia. Kirjoittaja kuulemma kertoo olevansa suomalainen. Uskoisitteko, jos joku väittäisi Slovenian hallituksen yrittävän selvittää, kuka kirjoittaja on? En usko minäkään.

Sen sijaan Suomessa tunnetaan hyvin Ylen MOT:n eräiden toimittajien vimmainen pyrkimys tukahduttaa ohjelmaansa kohdistuva kritiikki. He jopa ruikuttavat hyvä-veli-verkostojensa kautta muilta tiedotusvälineiltä tietoja näiden nettisivuille kirjoittaneista, MOT:ia moittineista kirjoittajista. Pyytävät viestien lähetystietoja, voidakseen identifioida kirjoittajat ja painostaakseen näitä tai kostaakseen näille.

Alla esimerkki MOT:n urkintayrityksestä. Asialle pantiin mr. Milan V. Smolej, joka ei ole koskaan aiemmin ollut kanssani missään tekemisissä. Toki tiedän hänen olevan Suomessa pitkään asunut sloveeni, joka avusti MOT:ia Patria-ohjelmassa ja sen ainakin toistaiseksi täysin todistamattomien lahjontaväitteiden levittämisessä (ohjelmasta: http://www.mikkoniskasaari.fi/node/82 ). Alla ovat Smolej'n sähköpostiviestit ja vastaukseni niihin. Viestit ovat sellaisinaan, poistin vain yhden nimen Smolej'n kahdesta viestistä, koska tuon nimisen henkilön kytkemiselle asiaan ei ole esitetty mitään perusteluja. En halua osallistua Smolej'n ja hänen toimeksiantajiensa harrastamaan juorujen levittämiseen. Poisto on merkitty hakasuluilla.

23.2.2010:

"Hei Mikko
Olen entinen Slovenian valtion edustaja Suomessa - . tietyt tahot
Slovenian hallituksen lahella pyysyvat minun apuani seuraavassa asiassa.
Kuka mahtaa olla se salaperainen "arvostettu suomalainen lehtimies", joka
kirjoittaa Slovenian SDS puolueen netti-sivuille es. YLE`n Jungnerin
vaihdosta ja sen taustoista ja esintyy hyvin "suomalaisella"
salanimella Vantti Vaati .Tunnetko?
Tunnen sinut nimelta - olit jossain vaiheessa mukana dosentti Backmanin
"MOT projektissa."
Milan V. Smolej . DI
FI-02120 Espoo"

25.2.2010:

"M. Niskasaari,
Tanaan on 25.2. - eli - sinulla on ollut 2 paivaa vastata a.o.
kysymykseen - tulkitsen, etta olet jollain tavalla mukana tassa juonessa
etka halua vastata. Valitan taman tiedon sellaisenaan eteenpain.
Milan Smolej"

"Mr. Smolej
Tapanne tehdä johtopäätöksiä ja kyhäillä salaliittoja vetää vertoja jopa
MOT:n Patria-uutisoinnille.
Mikko Niskasaari"

"Hei
Tämä ei ole mikään vastaus . Sinut on vedetty tähään p-aan mukaan
mahdollisena osallistujana.
Kysymys on yksinkertainen - oletko tässä SDS`n ja Jansa`n touhussa mukana
vai et ? Kirjoitatko Vaati Vantti salanimella valheellisia kommentejä SDS`n
ja Ivan Jansan tarpeisiin ja hänen toivomuksesta?
Sain jo vastauksen Johan Bäckmanilta ettei hän ainakaan ole tietoinen tästä
asiasta - tai - ettei hän ole mukana tässä sairaloisessa juonessa.
Terv.
MVS"

"Mr. Smolej
Olen hyvin huvittunut tällaisesta urkinnasta, varsnkin kun juuri urkkija on se joka kytkee minut "tähään p-aan", jos sallitte lainata sanojanne.
Minulla ei ole motiivia avustaa tuntemattomia toimeksiantajianne. Sen sijaan hauskuutan suomalaisia viesteillenne. Taidanpa pistää ne myös omaan blogiini.
MN"

"Kiitos - eli - teillekin Vaati Vantti tuntematon tunnettu suomalainen lehtimies.
jos panet blogiin - älä unohda liiteitä - ne on suomalaisen [ N.N ] kirjoittamia.
Toimeksiantaja ei ole tuntematon - se on Slovenioan päälehti DELO - yhteystiedot netissa delo.si.
Kiitos avustasi - asiat selviävät pikkuhiljaa.
milan smolej"

26.2.2010:

"Mr. Smolej
Myös tämä edustaa ehtaa MOT-metodia:

Smolej I:
> M. Niskasaari,
>
> Tanaan on 25.2. - eli - sinulla on ollut 2 paivaa vastata a.o.
> kysymykseen - tulkitsen, etta olet jollain tavalla mukana tassa
> juonessa etka halua vastata.

Smolej II:
>(...) Vaati Vantti tuntematon tunnettu suomalainen
>lehtimies.
>jos panet blogiin - älä unohda liiteitä - ne on suomalaisen [N.N]
>kirjoittamia.
On siinä ihmettelemistä, kumpi Smolej väittää olevansa oikeassa.
MN"

"Je ne suis pas intéressé de continuer notre relation. Je sais qui vous êtes et ca me suffit. Merci quand même de votre coopération.
mvs"

Mr. Smolej hukkasi suomenkielen taitonsa, kun sylttytehtaasta tuli puhe. Myönnän, ettei se aivan sataprosenttisesti todista juuri MOT:n olleen asialla, mutta MOT on todennäköisin vaihtoehto toimeksiantajaksi. Urkinnan tyylikin on kuin suoraan MOT:n tuottaja Matti Virtaselta.

Urkinta oli lapsellinen yritys. Siinä on mielenkiintoista vain se, että sitä yritettiin ja sellaisena se kuvaa hyvin kuvaa kahta MOT:n toimituksen ongelmista. Ensinnäkin itsepetosta. MOT menetti arvostuksensa ja uskottavuutensa jo moniaita vuosia sitten. Suurin osa toimittajista pitää ohjelmaa lähinnä huvittavana, vaikka useimmat varmaan reilusti myöntävät eräiden myöhemmin vahvuuteen liittyneiden toimittajien tekevän ajoin myös kohtalaisen hyviä ohjelmia. Sen sijaan vaikkapa Martti Backmanin hurmokselliset "ilmastonmuutosta ei ole" -saarnat, joiden retoriikka on paljosta velkaa USA:n äärioikeistolle, ja MOT:n sosiaaliporno jossa pääasia on pimittää tosiasiat, varmistavat ohjelmalle pysyvän paikan journalismin roskakorissa. Johtopäätöksiä ei tästä osata eikä haluta vetää, päinvastoin. Mitä alemmas MOT:n uskottavuus romahtaa, sitä fanaattisemmin varsinkin MOT:n tuottaja Matti Virtanen ja Backman tarrautuvat uskoonsa, ettei MOT:ia arvostele kuin yksi tai kaksi ja enintään kourallinen ihmisiä. Uskon tuotos on ylle kirjattu ilveily: kun Sloveniassa joku vinoilee MOT:n vuoksi Ylelle, MOT:n väki uskottelee toisilleen että kirjoittaja olen minä. Vaikea sanoa onko traagista vai koomista, kun he kutsuvat puuhiaan tutkivaksi journalismiksi.

Toisekseen urkinta kertoo paniikista MOT:n toimituksessa. Slovenian entisen pääministeri Janez Jansan Patria-ohjelmasta toimittaja Magnus Berglundia ja Yleä vastaan nostama syyte ja kovat korvausvaatimukset ovat ilmeisesti paha pala, varsinkin kun Mikael Jungnerin potkut liitetään Ylen journalistisiin rimanalituksiin.

Kuuntelin kiinnostuneena SDP:n Eero Heinäluoma kiihtyneitä kommentteja heti Jungnerin potkujen jälkeen. Hän kytki potkut Ylen Matti Vanhasta vastaan esittämiin lahjontaväitteeseen, kuuluisaan lautakasaan, joka myös on jäänyt vaille mitään näyttöä. Heinäluoma arveli potkujen olleen kosto tästä.

Olisi kieltämättä melkoista edistystä, jos Ylen hallitus haluaisi kitkeä pois yhtiöön pesiytyneen "väitetään-mutta-ei-näytetä" -journalismin, mutta ikävä kyllä on pakko epäillä, ettei siitä ollut kysymys. Smolej'n urkintayritys kuitenkin kertoo, että ainakin MOT:n toimituksessa mustamaalaus- ja juorujournalismin tulevaisuus koetaan uhanalaiseksi.