Anter Yasa – blogisti joka uhkaili itsensä pihalle

Kurditaustainen Anter Yasa oli lupaava ja kiinnostava blogisti, mutta tuhosi raivopäisyydellään uskottavuutensa ja uransa.

Viime vuosikymmenen alkupuolella someen ilmaantui nuori blogisti, joka kirjoitti kriittisesti islamista, muun muassa sen naisia ja sukupuolivähemmistöjä sortavista käytännöistä, sekä jihadismista. Kurditaustainen Anter Yasa kertoi syntyneensä 1992 Turkissa, josta nelivuotiaana pakeni äitinsä mukana Suomeen, poliittisena pakolaisena.

Olen pitkään katsellut kiusaantuneena joitain feministejä (ja/tai ”suvaitsevaisia”), jotka vainuavat patriarkaatin salakavalaa vallankäyttöä mitä pienimmissäkin asioissa – aivan eksistentiaalisena kysymyksenä se, että naisten edellytetään pitävän julkisella paikalla paita päällään – mutta hyökkäävät raivokkaasti polttorovioita sytytellen, jos kritisoidaan islamin tapaa pakottaa naiset kääriytymään huiveihin ja kaapuihin. Kaavut kuulemma edustavat naisten vapaaehtoista tahtoa, ja sen kritisoiminen on valkoisten (miesten) islamofobista sortoa.

Taustalla lienee sinänsä oikeamielinen halu torjua muslimiväestöön kohdistuvaa syrjintää, mutta siinä unohtuu, että kaksilla säännöillä pelaaminen on varma keino tappaa oma uskottavuus. Tulos tuppaa olemaan päinvastainen, kuin mitä tavoitellaan.

Kun islamin pimeitä puolia kritisoitiin Anter Yasan taustalla, sitä oli vaikea kuitata valkoisen ylivallan ilmentymäksi. Nuori mies näytti myös pyydystävän maailmalta mielenkiintoista tietoa islamistien edesottamuksista eri maissa.

Kohtalaisen uutisvoiton Yasa saavutti syksyllä 2016, kun hän nosti julkisuuteen ”Aleppon lelusalakuljettaja” Rami Adhamin mahdolliset jihadistikytkennät. Käynnistyneessä esitutkinnassa selvisi sittemmin, että Adhamin hyväntekeväisyyteen keräämistä varoista puolet oli päätynyt hänelle itselleen. Adham tuomittiin aikanaan useammista rikoksista vankeuteen.

Vuonna 2019 Yasa julkisti SDP:n vastavalitun kansanedustajan Hussein al-Taeen 5-8 vuotta aiemmin someen kirjoittamia vimmaisia viestejä, joissa solvattiin homoseksuaaleja, juutalaisia ja somaleja.

Anter Yasalla oli siis näyttöjä – mutta silti homma oli pahasti pielessä.

Hänen blogissaan virtasi raflaavia, mutta huonosti dokumentoituja väitteitä niin suomalaisista kuin vieraiden valtioiden toimijoista. Hän leimasi aivan tavallisiakin muslimeja islamisteiksi ja jihadisteiksi, ilman perusteita. Perusteeksi ei kelpaa, että he olivat jostain asiasta eri mieltä kuin Yasa.

Kysyttäessä tarkennuksia ja tietolähteitä Yasa oitis blokkasi kyselijät, ja uhkaili näitä rikosilmoituksilla. Näin Yasa tuhosi uskottavuutensa.

Hän ei vain uhkaillut, vaan Yasa alkoi pyörittämään suoranaista rikosilmoitustehdasta. Vähäinenkin erimielisyys Yasan kanssa on hänen maailmassaan rikos, ja tuottaa rikosilmoituksen. Ne ovat tätä tasoa:

”Anter Yasa ilmoitti poliisille, että hänen kunniaa olisi loukattu Twitterissä Iina Palosen toimesta. Palonen oli kirjoittanut Twitterissä: ”Hauska fakta: Anter Yasa esti mut sekä täällä että Facebookissa. Tämä johtui siitä, että kritisoin hänen lausumiaan, jonka mukaan eräs Ylen naistoimittaja on saanut työnsä ulkonäkönsä perusteella, koska Yasa ei saanut kutsua televisio-ohjelmaan”.

Tämäkö rikos? Aivan höpöilmoitus, ja sitaatti onkin syyttäjän päätöksestä jättää mokoma sikseen. 1)

Sain Anter Yasan terrorista myös omakohtaista kokemusta. Aprillipäivänä 2021 sähköpostiini tupsahti hänen herjaus- ja uhkausviestinsä. Olin edellisenä syksynä julkaissut blogin, jossa kritisoin syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen Yasaa vastaan, Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta nostamaa syytettä, joka oli juuri käräjäoikeudessa hylätty https://www.mikkoniskasaari.fi/node/283

Tekstini siis puolusti Yasaa syyttäjää vastaan, mutta koska se sisälsi kriittisiä huomioita myös Yasan kirjoittelusta, niin ei kun rikosilmoitus sisään. Vilkaisin tuolloin Yasan kotisivuja: jo etusivulla hän rehenteli kolmella juuri tekemällään rikosilmoituksella. Tyylinäytteitä Yasan sivulta:

”Huomasin eilen tunnetun vasemmistolaisen öyhöttäjän ja nettihäirikön [SE] keskustelevan minusta ihmisarvoa vähentävästi ja kunniaa loukkaavasti –-”

”Rasistisen vasemmistolaisen tunnetun nettihäirikön [PV] ylläpitämät sivut ovat poistuneet lopullisesti Facebookista.”

Anter Yasa haukkuu, parjaa ja mustamaalaa täysin estoitta muita, mutta väittää rikokseksi jokaista omiin teksteihinsä ja tekoihinsa kohdistuvaa kritiikkiä, tai edes poikkipuolista sanaa. Tämä on näiden veijareiden lajityypillinen ominaisuus. Samanlaisia tapauksia ovat esimerkiksi oululainen, nyt jo ex-kaupunginvaltuutettu Junes Lokka, ja Mika Välipirtti, epäonnistunut neljännen luokan kuntapoliitikko Helsingissä. Tällaisilla tyypeillä on aina kahdet säännöt: toiset muille, toiset itselleen.

Anter Yasan riitautui kerta kaikkiaan jokaisen kanssa. Sosiaalisessa mediassa hän blokkasi niin suuren määrän väkeä, etteivät algoritmit enää nosta hänen tekstejään näkyville. Kotisivunsa hän näyttääkin lopetettaneen.

Elina Kristiina Niskasaari tiivisti ongelman FB:ssa hyvin: ”Anter ei juuri hallitse asiallista keskustelua vaan blokkaa kaikki eri mieltä olevat sivultaan, ensin mennen täysin henkilökohtaisuuksiin ja haukkumiseen. Hän on blokannut somessa jo puoli Suomea. Yleensä metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.”

Poliittinen ura: riidoissa kaikkien kanssa

Samanlainen marssi riidasta riitaan on ollut Anter Yasan poliittinen ura.

Julkaistessaan tietoja ”Aleppon lelusalakuljettajasta” lokakuussa 2016 Ya?a oli SDP:n jäsen, ja hänen oli tarkoitus olla ehdolla seuraavan kevään kuntavaaleissa. Yasa kuitenkin riitautui demarien kanssa, muun muassa puoluejohdolle lähettämiensä asiattomien viestien vuoksi, ja ehdokkuus peruttiin.

Yasa liittyi Vasemmistonuoriin, jossa hän suoraan liikkeestä riitaantui useiden jäsenten kanssa, ja seurasi pikaero.

Yasa liittyi nyt persuihin, ja oli vuoden 2017 kuntavaaleissa heidän ehdokkaanaan Helsingissä saaden 69 ääntä. Se on Helsingissä sama, kuin jos Pihtiputaan mummo saisi kotikunnassaan yhden (1) äänen. Viimeinen Helsingissä läpimennyt persu sai 834 ääntä.

Seuraavaksi Yasa riitautui persujen kanssa, ja tammikuussa 2021 hän ilmoitti hakeneensa kokoomuksen jäsenyyttä. Ei ole tiedossani, onko hänet hyväksytty puolueeseen, ja jos on, joko hän on ehtinyt riitautua kokoomuslaisten kanssa. Ainakaan hän ei päässyt ehdokkaaksi kuntavaaleihin 2021.

Yasa pyörittää omaa yhdistystä, Suomen Sekulaarit maahanmuuttajat ry, jonka hallitusta ei kerrota, ja jonka kotisivujen etusivu on täytetty yksinomaan Anter Yasan artikkeleilla tai viittauksilla hänen esiintymiseensä TV:ssä. Siinä tiivistyy se, minkä verran Yasa sietää poikkeamista omista mielipiteistään.

Äidin suuri uhriutuminen

Vasemmistoliiton Helsingin 10. varavaltuutettu Fatma Yasa julisti somessa 10.7.2022 suurieleisesti:

”Olen päättänyt erota Vasemmistoliitto, koska en voi hyvällä omallatunnolla sallia, että vasemmistolaiset jatkuvasti haukkuvat, hyökkäävät ja mustamaalaavat rohkeaa ihmisoikeusaktivisti ja toimittaja poikaani Anter Yasaa.”

”He tekivät hänestä avoimen maalitaulun islamisteille ja terroristeille. Hänen kimppuunsa käytiin kolme kertaa julkisesti islamistien toimesta, ja hänen henkensä on nyt vaarassa. Hän saa päivittäin tappouhkauksia. Olen lukenut kuinka vasemmistolaiset jopa nauravat, kun kotoutunutta ihmisoikeuksia kannattavaa pakolaistaustaista poikaani uhataan kuolemalla ja hän kokee oikeusmurhan vaikutusvaltaisten ihmisten kostotoimista paljastettuaan SDP:n riveistä jihadistikytköksisen, jopa ISIS:n vihasaarnajien kanssa poseeraavan rikollisen.”

Ja niin edelleen.

Fatma Yasa julkaisi tekstinsä myös isossa FB-ryhmässä, jonka eräs jäsen huomautti: ”Ei ole tainnut äiti katsella poikansa kirjoituksia.”

Fatma Yasa vastasi tutulla tyylillä: ”Olen. Mikä niissä on niin pielessä? Naisten oikeuksien puolustaminen? ISIS:n vastustaminen? Kaltaistesi herkkähipiäisten turhakkeiden tukemien islamistirikollisten paljastaminen?”.

Kaikkien tekstejään kritisoivien leimaaminen ISIS:n ja islamistirikollisten kannattajiksi on Anter Yasan tavaramerkki. Äidin riehunta panikin yhden ja toisen epäilemään julkisesti, että somessa itsensä pimentoon uhkaillut Anter Yasa käyttää äitinsä sometilejä päästäkseen julkisuuteen. Äidin Twitter-tililtä tviitattiin raivoisa vastaus:

”Tässä teille @vasemmisto, jotka törkeästi levitätte väitteitä, kuinka ”Hullu Anter on kaapannut tilini”(…) Jokainen tämän törkeän väitteen levittävä löytää itsensä rikosilmoituksestamme”.

Näyttää olevan sukuvika.

Raivon syy: Anter Yasalle rikostuomio

Kierrokset kiihtyivät, ja kohta Fatma Yasan Twitter-tililtä tviitattiin: ”Miksi Vasemmistoliiton riveissä on yhä jatkuvasti kasvava määrä jopa sharialakia kannattavia islamisteja”.

En muista Suomen poliitikoista kuin kokoomuksen Kimmo Sasin kannattaneen sharialain soveltamista Suomessa, enkä usko myöskään Yasan perheen sellaisia tuntevan. Sasillekin tuli myöhemmin tarve katua puheitaan.

Juuri tällaista on Anter Yasan ”argumentointi”. Juuri tällaiseen hänen uransa päättyi.

Äiti-Yasan ja vasemmistoliiton jäsenten kiistat eivät muutoin minua kiinnostaisi, mutta on todennäköistä, ettei kysymys ole lainkaan siitä. Todennäköisesti raivonpurkaus oli reaktio Helsingin hovioikeuden kesäkuun lopulla antamaan ratkaisuun, jolla se tuomitsi Anter Yasan Radi Adhamin kunnian loukkaamisesta. Näyttää vähän siltä, ettei Yasan perheessä tunneta vallan kolmijaon oppia – tai ei välitetä siitä.

Oikeudessa Yasa puolusti kirjoitteluaan näin: ”Adham oli toiminut politiikassa, elinkeinoelämässä ja julkisessa hyväntekeväisyystoiminnassa. Hänen menettelyään sanotuilla aloilla oli saanut arvostella. Yasa oli julkaissut tietoja Adhamista yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi.” 2)

Perusteluissa on perää, mutta kaikki tuo koskee myös Anter Yasan omaa kirjoittelua, omia esiintymisiä – ja niiden kritisointia. Yasan ikiomassa maailmassa se on kuitenkin rikollista. Kahdet säännöt…

Hovioikeus hylkäsi syytteen siltä osin, kuin Yasa oli väittänyt Rami Adhamilla olleen yhteyksiä Syyriassa toimiviin terroristijärjestöihin. Hovioikeus katsoo Yasan esittäneen tälle väitteelleen riittävät perusteet.

Tuomio tuli Adhamin erilaisten talousrikosten ennakoinnista. Yasa kirjoitti niistä kuin varmasta asiasta, vaikka jutut olivat vielä keskeneräisiä. ”Vaikka Adham on sittemmin tuomittu avustustoimintaan liittyvistä rikoksista, väitteiden esittämistavan vuoksi niitä on pidettävä joka tapauksessa halventavina ja ne myös ylittävät selvästi sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä,” toteaa hovioikeus.

Toinen kohta, joka tuotti Yasalle tuomion kunnianloukkauksesta, koski väitteitä Adhamista huumekauppiaana. ”Yasan mukaan Adham olisi salakuljettanut lelujen asemesta huumeita”, selostaa hovi. Näille väitteille ei ollut mitään perusteita. Ne kuvaavat hyvin, kuinka Anter Yasan vihapyörä pyörii. Kun joku on päätynyt hänen vihansa kohteeksi, Yasa katsoo oikeudekseen väittää hänestä mitä tahansa.

Hovi tuomitsi Yasalle 40 päiväsakkoa a’ 6 euroa. Päiväsakon hintaa kertoo nuoren miehen olevan vailla tuloja. Hänet tuomittiin maksamaan Adhamille kärsimyskorvauksia 4 000 euroa. Omat oikeudenkäyntikulunsa Yasa sai valtion piikkiin, mutta joutuu maksamaan Adhamin kulut hovioikeudessa, yli 2500 euroa. Kaikkiaan hovioikeus ojensi Anter Yasalle 6 843 euron laskun.

Tässä lienee todellinen syy Fatma ja Anter Yasan nyt nähdylle riehumiselle julkisuudessa.

Fatma Yasan ensisiintymisen jälkeen Twitter on täyttynyt Anter Yasan maanisella uholla rikosilmoituksistaan, ja ilmeistä on, että hän jälleen kuormittaa oikeuslaitosta huuhaailmoituksillaan.

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) Helsingin syyttäjänviraston päätös 29.5.2019 esitutkinnan rajoittamisesta19 / 2641, asianumero E 19 / 4799.

2) Helsingin hovioikeus 27.6.2022, tuomio 22/126656, asianumero R 21/79 .